Onze vloot

Scoutswerking

Aspiranten

De Aspiranten varen met wildwater rafts op de oude Leie. Het voordeel van deze bootjes zijn het gewicht, de transportmogelijkheden, de stabiliteit en de speelsheid. Ideaal voor onze jongste varende tak, want bij een botsing kan er niets gebeuren.

 
 

Jong-Juniors en Juniors

De Jong-Juniors en de Juniors varen met Lelievletten. Dit zijn oerdegelijke stalen boten waarmee je kan roeien en zeilen. Al onze lelievletten hebben een naam die begint met de letter P.

 1. Paka
 2. Poon
 3. Pladijs
 4. Piranha
 5. Pinctada
 6. Pijlstaart
 7. Python
 8. Paling
 1. Pelikaan
 2. Pionier
 3. Pangasus
 4. Pilchard
 5. Plankton
 6. Pinguin
 7. Pela
 8. Pixis

Seniors

De Seniors varen al enkele decennia met B2's. Oorspronkelijk waren dit houten tweemast sloepen, maar omdat het het hout na al die jaren niet meer de stevigheid had van weleer is enkele jaren geleden begonnen met de bouw van polyester replica's. Vanaf 2010 kwam er elk jaar een nieuwe sloep in de vaart en werd een houten B2 vervangen. Sinds eind 2013 bestaat de volledige vloot van de Seniors uit gloednieuwe sloepen. Ook deze boten hebben traditiegetrouw een naam die begint met de letter P. 

 1. Pegasus II
 2. Poseidon II
 1. Protheus II
 2. Palaemon
 

Steunschepen

 

Potvis

De Potvis is een Spits (binnenschip) met vaste ligplaats in de haven van Gent. Met haar 34 meter is ze perfect als werkplaats, slaapplaats en transportmiddel. In de winter is het een lokaal voor de Juniors en de Seniors, in de lente gaat de Potvis op verplaatsing om te dienen als thuisbasis voor de zeilcursus getijdenwater en in de zomer wordt het schip geladen met alle boten van de Jong-juniors en Juniors en het kampmateriaal. De Potvis vaart dan naar het kampterrein, waar ze standby blijft tot het einde van het kamp.

Scaldis

De Scaldis is een oude patrouilleboot van de overheid, voor onbepaalde tijd in bruikleen door onze eenheid. Het schip heeft een enorm motorvermogen en doet hoofdzakelijk dienst als sleper voor de B2's of de Lelievletten. 

 

 

Perseus

De Perseus is een open motorsloep met een grote laadcapaciteit voor zijn lengte. Ideaal voor vervoer van mensen, bagage of materiaal. De Perseus is handig voor de leiding van de Jong-Juniors en de Juniors, als ondersteunend vaartuig bij activiteiten en kampen.

Sander

De Sander is een polyester zeiljacht (Dufour Arpège) met vaste ligplaats in de haven van Terneuzen. Ze wordt vooral voor ondersteunende activiteiten gebruikt, zoals de zeilcursus getijdenwater. Op zeiltochten in kleinere groepen leert de bemanning de fijnere knepen van het zeilen.

 
 

Piraat

De Piraat is een polyester sloep die heel af en toe wordt gebruikt door de leiding van de Jong-Juniors en de Juniors als ondersteunend vaartuig bij activiteiten en kampen.

Oude B2's

De oude houten B2's mogen dan niet meer in gebruik zijn bij de Seniors, ze zijn zeker nog niet allemaal afgeschreven. Zo is de Protheus bevrijd van haar kiel, waardoor ze nu snel en wendbaar door de ondiepe kanalen van Gent kan varen. Er is ook een initiatief om met leden en sympathisanten op regelmatige basis te gaan roeien.

 

Carolus Quinto

Een vast team van seniors en leiding bemant deze sloep. Ze nemen deel aan wedstrijden in binnen- en buitenland. In de wintermaanden onderhouden ze de boot. De kosten daarvan worden betaald met geld dat ze zelf tijdens het jaar verdienen met activiteiten en jobjes. Eén daarvan is de jaarlijkse roeiwedstrijd 'Varen -slag om Gent'. Ze hebben ook een eigen website.

 

Sponsors bij de nieuwbouw

 •   VVW gent